Huizenmarkt: lichte stijging vertrouwen

Het vertrouwen in de woningmarkt kabbelt nogal, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Daalde dit vertrouwen begin dit jaar van 121 punten naar 110, nu staan we op 111, een lichte stijging.

Maandelijkse peilingen

Hoewel de stijging klein is, is het een stijging en dat past bij het beeld dat er op dit moment bestaat over de huizenmarkt. De Eigen Huis Marktindicator is een ontwikkeling van VEH in samenwerking onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft. Deze indicator baseert zich op maandelijkse peilingen onder een representatief aantal Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. De peiling heeft vooral betrekking op belangrijke zaken voor de huizenmarkt zoals de huizenprijzen, koopbereidheid en hypotheekrente. Het cijfer 100 geldt als neutraalwaarde.

25 mille lager

Dat het vertrouwen groeit, is natuurlijk mooi om te lezen na de jarenlange crisisverhalen, maar er zit ook een keerzijde aan: prijzen stijgen, keuze wordt kleiner en starterswoningen zijn weer net zo duur als voor de economische crisis. Dit betekent dat een woning voor instromers op de huizenmarkt zo’n 193 duizend euro kost. Doorstromers zijn nog wel iets goedkoper uit dan voor de crisis: in de periode 2006-2008 betaalden zij gemiddeld zo’n 297 duizend euro voor hun nieuwe woning, nu ligt dat gemiddelde bedrag nog zo’n 25 mille lager.

Blijven stijgen

Toch meent bijna de helft van de Nederlandse bevolking (46 procent) dat het juist nu een goed moment is om een woning te kopen. Slechts veertien procent ziet dit precies andersom. De mensen die het nu een goed moment vinden, vinden dit vooral omdat de rente laag staat. Daarnaast verwacht ruim drie kwart van de Nederlanders dat de huizenprijzen de komende 12 maanden zullen blijven stijgen. Nog een reden om snel toe te slaan.

Rem

Echter: dit laatste wordt steeds moeilijker omdat het aanbod aan koopwoningen verschraalt. Met name dit laatste remt het consumentenvertrouwen, waardoor het voor nu op 111 blijft steken.

Sandra Caerteling
9

Prettig en snel contact. Professioneel.

Verkoper van Schoolmeesterwaard 39
8

Verstand van zaken, aardige mensen, geduldig, meedenken. goed advies.--------------------------------

Amieno
9

Een goede ervaring! Betrouwbaar, goed contact en samenwerking.

Lees meer
Terug
Recent bekeken